Factuurcongres 2016: Hoe actueel is factuurherkenning?

Een gesloten keten van kop tot staart: e-factureren lijkt het nieuwe panacee. Is dat het ook? Met die vraag ging ik naar het jaarlijkse Factuurcongres welke afgelopen donderdag 14 april wederom plaats vond.

E-facturatie

Naast lezingen en casuïstiek van implementaties waren diverse bedrijven vertegenwoordigd op de beursvloer. Er is een groot streven gaande vanuit zowel de overheid als het bedrijfsleven om de e-facturering van de grond te krijgen. Zo heeft het ministerie van Economische Zaken aangekondigd dat zij eind 2018 alle aanbestedende overheidsdiensten middels e-facturatie wil ontvangen. In 2016 worden reeds de algemene voorwaarden veranderd om e-facturatie bij haar leveranciers af te dwingen. De overheid neemt hierbij haar voortrekkersrol in.

Met één zeer laagdrempelige tussenstap (voor het omzetten van in- verkoopfacturen naar e-facturen) is deze massa-adoptie ook voor iedereen haalbaar.

Win-win-situatie

Op dit moment zijn in Nederland slechts 5% van alle bedrijven over op e-facturering. Zij behoren tot de innovators en early adopters. Dat betekent dat er nog veel werk te verzetten is voor de beoogde “massa-adoptie”. Het bedrijf Stedin zette de eerste stap al. Zij besloten in april 2015 een start te maken om hun toeleveranciers aan te laten haken op e-facturering. Hoewel het project nog loopt en in een pilotfase bevindt, zijn de eerste efficiencyvoordelen reeds behaald. Minder tijd aan factuurverwerking en minder schijven waarover dezelfde factuur wordt behandeld. En zelfs minder behoefte aan kopieer- en printwerk. Desalniettemin heeft Stedin nog steeds toeleveranciers die niet in hetzelfde systeem (e-facturering van kop tot staart) meegaan.

R.I.P. analoge factuur 

Moet deze ‘restgroep’ nu vrezen voor hun positie als toeleverancier voor een bedrijf als Stedin? Zullen zij in de nabije toekomst worden weggecijferd via nieuwe clausules in de algemene voorwaarden? Het aanleveren van een factuur in pdf per e-mail lijkt opeens oubollig. Is er nog een toekomst voor de analoge factuur?

Zolang de beoogde massa-adoptie geen feit is, en zolang er nog een levendige MKB-markt samen met een evenzo levendige en groeiend veld van eenmanszaken bestaat, zal er ruimte blijven voor de analoge factuur. Deze pdf’s per email en papieren facturen (en vergeet de bonnetjes niet) kunnen namelijk eenvoudig omgezet worden in e-facturen zonder al te grote ingrepen en implementatietrajecten (lees: kleine investering, grote output!).

Een analoge factuur kan in seconden worden omgezet naar een e-factuur. De mogelijkheden tot aanleveren zijn breed, evenals het formaat waarin aangeleverd kan worden. Via dropbox, een online uploadfunctie of een email met attachment (om een paar te noemen) kan elke ondernemer eenvoudig een e-factuur aanmaken. De output is je e-factuur. En dit geldt voor zowel de in- als verkoopfacturen(!).

Innovators en early adopters ervaren veel efficiencyvoordelen van een gesloten keten. Echter de wijze waarop deze keten tot stand komt, is niet vast omlijnd. Een keten kan volledig dichtgetimmerd worden, maar met één zeer laagdrempelige tussenstap (voor het omzetten van in- verkoopfacturen naar e-facturen) is deze massa-adoptie ook voor iedereen haalbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *