Brengt de technologische evolutie verbinding, balans en menselijke maat?

Volgens één van de bekendste uitvinders en visionair Ray Kurzweil, staan we aan de vooravond van de grootste en snelste evolutionaire veranderingen die de mensheid ooit heeft gekend.

En niet een biologische evolutie maar een technologische evolutie. Hij is ervan overtuigd dat in de nabije toekomst, zo rond 2050, de intelligentie van computers bovenmenselijk is geworden.

Een oplossing voor elk probleem

Ray Kurzweil refereert onder andere aan de theorie van Gordon Moore. De Wet van Moore (1965) stelt dat iedere achttien maanden de snelheid van een processor verdubbelt. En Gordon Moore kreeg gelijk. Nog steeds groeit de processorkracht van computers en worden de processoren krachtiger én vooral kleiner. Een iPad 2 uit 2011 is even krachtig als een supercomputer uit 1994. Transhumanisten zoals Gordon Moore en Ray Kurzweil geloven in een ‘technologische singulariteit’: de combinatie van razendsnelle ontwikkelingen op het gebied van computerkracht, genetische manipulatie, nanotechnologie en kunstmatige intelligentie. Ray Kurzweil beweert dat een nieuwe technologie op de proppen komt telkens als er een barrière opduikt.

‘De Wet van Moore (1965) stelt dat iedere achttien maanden de snelheid van een processor verdubbelt. En Gordon Moore kreeg gelijk.’

OCR

In 1972 werd Kurzweil Computer Products opgericht waarmee patroonherkenning werd toegepast op teksten oftewel OCR werd ontwikkeld. De scanner zag het levenslicht een aantal jaar later. OCR ontwikkelde zich verder en werd voor steeds meer toepassingen gebruikt. Zo ook in de accountancy en voornamelijk bij het boekhouden. Scanherkensoftware zoals DizzyData maakt gebruik van tekenherkenning (OCR). Door het toevoegen van zelflerende algoritmes aan een OCR engine kunnen gescande en PDF facturen automatisch worden omgezet in boekingsvoorstellen.

Handmatig inboeken is zó 2006

Hierdoor wordt handmatig inboeken overbodig. Op de factuur worden diverse kenmerken van de factuur automatisch uitgelezen, gecombineerd met de gegevens in het boekhoudpakket levert dat nauwkeurige boekingsvoorstellen op. Zo’n boekingsvoorstel hoeft vervolgens alleen gecontroleerd en geaccordeerd te worden. Voor dit alles is geen aparte scanner nodig, er hoeft geen software geïnstalleerd te worden en foto’s van bonnetjes met de iPhone kunnen ook automatisch verwerkt worden.

Scan- en herkensoftware

Administratie- en accountantskantoren worstelen met de vraag of zij scan- en herken software in durven zetten voor de efficiënte verwerking van facturen. Welke gevolgen heeft het voor de interne werkwijze, en ‘kunnen we niet beter wachten op e-facturatie’ zijn veelgestelde vragen. Het idee dat de energie die gestoken wordt in de inzet van een scanherkensysteem verspilde energie is, klopt niet. 

Wachten in een markt waar omzetten en marges zwaar onder druk staan, is gevaarlijk. Daarnaast is het onduidelijk hoelang er nog op e-facturatie gewacht moet worden en wanneer er voldoende penetratie is bereikt (de 100% zal nooit bereikt worden). Ten derde stelt het efficiënt automatisch verwerken van e-facturen dezelfde eisen aan een boekhouding als scanherkensoftware (o.a. zeer volledige stamgegevens), en moet de interne organisatie gereed zijn om boekhoudingen dagelijks bij te werken in plaats van jaarlijks of op kwartaalbasis. Zorg dat je klaar bent voor de toekomst!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *